Het kan best lastig zijn de juiste lichtbron te vinden. LED, halogeen of kooldraad? Met een vintage uitstraling? Of juist “cool white”? En wat betekenen Lumen en Kelvin nu precies? Lees door om er achter te komen.

De meest gangbare specificaties van een lichtbron zijn:

  • Stroomverbruik in Wattage
  • Kleurtemperatuur in Kelvin
  • Hoeveelheid uitgestraald licht Lumen

Wattage

Wattage is het stroomverbruik van een lichtbron. LED lampen gebruiken altijd een stuk minder stroom dan bijvoorbeeld halogeen of spaarlampen. LED lampen verbruiken vaak minder dan 3 Watt aan stroom. Gloeilampen daarentegen gebruiken tot wel 40 Watt.

Het verschil in stroomverbruik komt door de hoeveelheid warmte die de lichtbron uitstraalt. Een LED lamp maakt simpelweg veel efficiënter gebruik van de stroom door vrijwel alle elektriciteit om te zetten in licht, in plaats van in warmte. Hoe minder stroomverbruik, hoe beter voor het milieu en je portemonnee natuurlijk.

Kelvin

Vaak wordt er op de verpakking van een lichtbron teksten als “Warm white” of “Cool white” gezet. Dit wordt bepaald door de hoeveelheid Kelvin, maar kan verwarrend zijn omdat de hoeveelheid Lumen ook invloed heeft op hoe warm het licht daadwerkelijk aanvoelt. Meer lumen betekend namelijk feller licht wat het minder warm doet aanvoelen.

Kleur temperaturen

Voorbeelden licht

Het is belangrijk goed te kijken waar je de lamp voor gaat gebruiken. Komt hij in een hanglamp waar een dikke kap over zit, zorg dan dat je niet te weinig lumen neemt omdat er anders heel weinig licht doorheen zal komen. Wil je een sfeerlamp voor ’s avonds, neem dan een lichtbron met weinig lumen en weinig Kelvin. Hierdoor kan het aanvoelen alsof er kaarslicht brandt.

Lumen

Lumen zijn de felheid van de lichtbron. Vaak is het zo dat lichtbronnen met meer Lumen ook meer stroom verbruiken, hierbij moet je natuurlijk wel hetzelfde type lichtbron met elkaar vergelijken. Vandaar dat Lumen tegenwoordig vaak groter op de verpakking staat dan het aantal Watt. Op die manier kan je de lichtbronnen beter met elkaar vergelijken.

Over het algemeen heb je voor functionele verlichting zo’n 300-500 Lumen nodig. Het is aan te raden verschillende lichtbronnen te gebruiken. Verschillende lichtbronnen die minder Lumen hebben voor de sfeer en een enkele lichtbron met meer Lumen voor bij het bureau als je ’s avonds wil lezen of werken.

Tips

Je kan je kamer gemakkelijk een gezelligere sfeer geven door meerdere lichtbronnen te gebruiken die weinig, warm, licht uitstralen. Zet een aantal lampen in verschillende hoeken van je kamer waardoor er geen donkere hoeken ontstaan. Vermijd ook het gebruik van één felle hanglamp bijvoorbeeld. Dit heeft verschillende nadelen. Doordat er dan van maar een kant licht komt kan dit last van je ogen veroorzaken, wat vervolgens weer voor hoofdpijn kan zorgen. Ook zorgt het dat je niet goed kan bepalen hoeveel licht je in je kamer hebt waardoor je ’s avonds minder snel moe wordt. Dit heeft weer tot gevolg dat je slechter in slaap kan komen of later naar bed gaat. Als het nog te licht is in de kamer waar je je bevindt denken je hersenen dat het nog licht is waardoor ze niet beginnen met het aanmaken van melatonine. Het “slaap-hormoon”.

Het kijken naar computer of telefoon schermen heeft dit ook tot gevolg. Gebruik daarom een blauw-licht filter om dit te verminderen. Op iOS zit dit standaard in het besturingssysteem, voor Android zijn er verschillende apps te downloaden die ook prima werken.